Conscia. Voor de toekomst.

Hoe kunnen wij u helpen om uw netwerk te transformeren?

Blog

5 netwerktrends om in de gaten te houden in 2023

De noodzaak om te investeren in slimme technologie neemt in 2023 alleen maar toe. In de huidige onzekere economie, met inflatie en stijgende personeelstekorten, is digitaliseren dé manier om aan stijgende verwachtingen te voldoen. Maar dat kan alleen met een betrouwbaar, veilig en toekomstbestendig netwerk. In dit blog zetten we daarom de belangrijkste netwerktrends op een rij.


Onderzoeksbureau Gartner loopt voorop in het voorspellen van techtrends en komt elk jaar met een nieuw overzicht. Voor 2023 noemt Gartner tien trends die belangrijk zijn voor bedrijven die relevant willen blijven. We lichten er vijf uit die betrekking hebben op networking.

1. Duurzaamheid

Steeds meer bedrijven maken werk van vermindering van CO2 uitstoot, blijkt uit recent onderzoek van Gartner. Een optimaal presterend netwerk, dat zuinig om gaat met resources en dus met energieverbruik, draagt bij aan het halen van duurzame doelstellingen. Bedrijven vinden dit zelf belangrijk en klanten verwachten het ook.


Er zijn allerlei slimme oplossingen op de markt om de CO2 footprint van een datacenter te verminderen. Futurist Bernard Marr ziet vooral digital twins belangrijker worden. In de Formule 1 gaan digitale auto’s door een virtuele windtunnel om de stroomlijn te verbeteren. Op dezelfde manier valt tijdens een simulatie na te gaan wat het milieueffect is van aanpassingen aan de netwerkinfrastructuur.

2. Industry Cloudplatforms

Cloudplatforms hebben vaak een generiek karakter. Momenteel zijn Industry Platforms in opkomst, omdat die speciaal zijn toegesneden op de behoeften van branches, zoals retail, zorg of industrie. Gartner voorspelt dat in 2027 50 procent van alle organisaties zo’n cloudplatform gebruikt om sneller aan de vraag van de business te voldoen.

3. Digital Immune System

Net als het menselijk lichaam kan ook een netwerk immuun zijn voor virussen. Bij een Digital Immune System is alles gericht op een optimale gebruikservaring, de kans op verstoringen is minimaal. Dit lukt onder meer door observability, automation en voortdurend testen. Observability betekent: zien wat er op het netwerk gebeurt. Door monitoring bijvoorbeeld, komt direct aan het licht of iemand probeert binnen te dringen. Automation betekent dat systemen zelf dreigingen herkennen en direct actie ondernemen.

4. Wireless-Value Realization

Gebruikers maken waar en wanneer ze maar willen contact met het netwerk, met mobiele apparaten. Met Wifi 6 E gaat dat op topsnelheid. Draadloze verbindingen zijn ook essentieel voor sensoroplossingen. Gartner voorspelt dat in 2025, 60 procent van alle organisaties vijf of meer draadloze oplossingen gebruikt. Die genereren data die grote businesswaarde heeft.

5. Metaverse 

Metaverse is volop in ontwikkeling en daarom nemen veel CEO’s in het eerdergenoemde onderzoek een afwachtende houding aan. Gartner noemt het toch een toptrend, omdat het verwacht dat in 2027 40 procent van alle grote bedrijven Metaverse gebruikt. Dit platform maakt het mogelijk om de echte wereld na te bootsen in een virtuele omgeving. Toegang verloopt via smartphone, desktop, laptop of een speciale bril. Mensen kunnen zo bijvoorbeeld op afstand samen werken aan een ontwerp. Verandert één persoon daar iets aan, dan zien alle anderen dit direct. Metaverse vraagt veel van een netwerk. Er is veel bandbreedte nodig voor een optimale ervaring.  


Om voorbereid te zijn op deze ontwikkelingen, is een goed fundament nodig; een solide netwerk dat de snelheid, veiligheid en wendbaarheid biedt die uw organisatie nodig heeft om concurrerend te zijn. Een gespecialiseerde IT-infrastructuur partner als Conscia, helpt u door eenvoudige oplossingen te bedenken voor de complexe uitdagingen die hierbij komen kijken. 


Wil je meer lezen over trends, dan is Conscia’s Technology Outlook 2023 misschien interessant. Ben je nieuwsgierig naar hoe we met oplossingen van Extreme Networks een toekomstbestendige infrastructuur realiseren, download dan ons whitepaper
Conscia

Met kantoren in Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Slovenië en Zweden is Conscia de toonaangevende Europese leverancier van veilige en betrouwbare IT-infrastructuren.

Lees meer over Conscia Nederland

Adres

Kampenringweg 47

2803 PE Gouda

Algemeen: +31 88 522 88 22

Servicedesk: +31 88 522 89 00

E-mail: info-nl@conscia.com